Η εφηβεία μια δεύτερη γέννηση


Η εφηβεία θα μπορούσαμε να την προσεγγίσουμε σαν μια δεύτερη γέννηση η οποία γίνεται σταδιακά αφήνουμε την οικογενειακή προστασία όπως αφήσαμε κάποτε τον προστατευτικό πλακούντα.

Το σώμα αλλάζει δημιουργώντας ορμές και επιθυμίες , ο έφηβος δεν μπορεί να τις ελέγχει και να τις συνειδητοποιήσει με αποτέλεσμα να του προκαλούν εκρήξεις βίας είτε αδυναμίας μπροστά σε αυτό που θα ήθελε με τη φαντασία του να πετύχει αλλά δεν είναι ικανός ακόμα.

Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι ανακατάταξη .Οι μεταβολές σε σχέση με το σώμα συμπαρασύρουν και μεταβολές σε σχέση με τους άλλους και τον κόσμο συνολικά. Εκείνο όμως που προκαλούν οι αλλαγές αυτές στον έφηβο είναι η δημιουργία ταυτότητας για να σταθεί στον κόσμο των ενήλικων.

Αναμφισβήτητα η διεργασία ποιειν εαυτον έχει μεγάλη ένταση προϋποθέτει την αποψευδαισθητοποίηση από την αρχική υπόσχεση των ενηλίκων…..δεν είναι όλα εφικτά, δεν είναι κανείς παντοδύναμος και δεν προστατεύεται αιώνια.

Ταυτόχρονα το σώμα του εφήβου που αλλάζει του λέει ότι μπορεί ίσως να κάνει πραγματικότητα ότι θελήσει. Γι αυτό και στην εφηβεία είναι συχνά το πέρασμα στην πράξη.. από τις πόρτες που κλείνουν βίαια ως τη χρήση του αλκοόο και των ναρκωτικών.Οι έφηβοι που πράτουν αντί να σκεύονται ,είτε προσπάθουν να κατευνάσουν το υπερβολικό άγχος τους για όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα τους, είτε όταν χτυπούν για παράδειγμα τις πόρτες για να μην χτυπήσουν την μητέρα του.. μεταθέτουν.. με επιτυχία το θυμό τους.

Οι έφηβοι δεν μιλάνε όχι γιατι δεν έχουν κάτι να πουνε ,αλλά γιατί όλα μέσα τους είναι συγκεχυμένα και βιώνουν μια αδιόρατη αίσθηση κινδύνου, όπως οι αστακοί που όταν αλλάζουν εξωτερικό περίβλημα χάνουν καταρχήν το παλιό και μένουν χωρίς καμία άμυνα όσο χρόνο χρειάζεται για να φτιάξουν καινούργιο, έτσι και οι έφηβοι σε όλο αυτό το διάστημα….μέχρι την ενηλικίωση….. κινδυνεύουν πολύ.

Βρίσκονται γεμάτοι ανασφάλεια μπροστά σε αλλαγές όπως για παράδειγμα η αλλαγή της φωνής για τα αγόρια, όπου καλούνται να …πενθήσουν… το παλίο με το οποίο αναγνώριζαν τον εαυτό τους, χωρίς να ξέρουν πως θα είναι το ..καινούργιο .

Έχουν διλλήματα σε ηθικό πεδίο αμφισβητούν αρχές αξίες στην προσπάθεια να αναπροσδιορίσουν τους γονείς τους για να καταφέρουν αργότερα να τους ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΟΥΝ να μπουν δηλαδή σε μία ενήλικη σχέση μαζί τους.Ζητούν το ενδιαφέρον των ενηλίκων γι αυτήν την απίστευτη εξέλιξη που γίνεται μέσα τους, όταν το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται νιώθουν ικανοποιημένοι.

Η λέξη βγαίνω είναι μια λέξη κλειδί για την εφηβεία σημαίνει το βασανιστήριο των γονιών το βράδυ ( (βραδινή έξοδο) , το έχω μια ερωτική σχέση (βγαίνω με κάποιον) αλλά σημαίνει ακόμα και ΒΓΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΜΟΥ βγαίνω όπως ο βλαστός από το χώμα. Σημαίνει εν τέλει τη δύναμη της μεταμόρφωσης που συντελείται στην εφηβεία. Μεταμόρφωση επώδυνη μεν απαραίτητη και γεμάτη χαρά και δύναμη δε. Οι έφηβοι που έχουν διδαχθεί να εμπιστεύονται τη ζωή, εμπιστεύονται και τη μεταμόρφωση τους και καταφέρνουν να γράψουν… την προσωπική τους ΙΣΤΟΡΊΑ στο μέλλον ΣΥΝΔΈΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ τους ΗΛΙΚΊΑ .